• Benbuljong

    AIP. Benbuljong är ovanligt rik på mineraler och aminosyror. Den är en särskilt viktig källa till kalcium och aminosyran glycin. Denna aminosyra stödjer matsmältningen och lugnar en inflammerad tarm.

    • 6-18 h
    • 4 personer
    • Lätt

    Ingredienser

    1 kg ben med brosk från nöt, lamm, kyckling eller vilt
    3 liter vatten
    3 msk färskpressad citronjuice
    1 msk äppelcidervinäger
    2 st lagerblad
    1 näve grovt hackad selleri, libbsticka, hela pepparkorn

    Gör så här:

    1. 1)

      Samla ihop broskrika ben från kyck- ling, lamm, eller nöt. Vilka ben som helst går bra egentligen. Lägg benen i en gryta och fyll med vatten tills alla ben är täckta.

    2. 2)

      Tillsätt äppelcidervinäger och salt efter tycke och smak. Omkring en tesked per liter vatten.

    3. 3)

      Krydda efter tycke och smak. Lager- blad, libbsticka och selleri brukar smaka gott.

    4. 4)

      Tillsätt citronjuicen för att laka ur mer av mineralerna som finns i benen.

    5. 5)

      Sjud 6 –12 timmar. Grytan kan puttra längre – upp till 48 timmar.

    6. 6)

      Använd en sil för att separera benen från buljongen och frys in i lagom mängd för användning i framtiden.

    7. 7)

      Ps. Foto Denise Vestin. Receptet är hämtat ur Autoimmun kokbok som vi gett ut ihop med Karl Hultén, www.paleoteket.se