-
Benbuljong
AIP. Benbuljong är ovanligt rik på mineraler och aminosyror. Den är en särskilt viktig källa till kalcium och aminosyran glycin. Denna aminosyra stödjer matsmältningen och lugnar en inflammerad tarm.
-
6-18 h -
4 personer -
Lätt
Ingredienser
1 kg ben med brosk från nöt, lamm, kyckling eller vilt 3 liter vatten 3 msk färskpressad citronjuice 1 msk äppelcidervinäger 2 st lagerblad 1 näve grovt hackad selleri, libbsticka, hela pepparkorn Gör så här:
-
1)
Samla ihop broskrika ben från kyck- ling, lamm, eller nöt. Vilka ben som helst går bra egentligen. Lägg benen i en gryta och fyll med vatten tills alla ben är täckta.
-
2)
Tillsätt äppelcidervinäger och salt efter tycke och smak. Omkring en tesked per liter vatten.
-
3)
Krydda efter tycke och smak. Lager- blad, libbsticka och selleri brukar smaka gott.
-
4)
Tillsätt citronjuicen för att laka ur mer av mineralerna som finns i benen.
-
5)
Sjud 6 –12 timmar. Grytan kan puttra längre – upp till 48 timmar.
-
6)
Använd en sil för att separera benen från buljongen och frys in i lagom mängd för användning i framtiden.

-
7)
Ps. Foto Denise Vestin. Receptet är hämtat ur Autoimmun kokbok som vi gett ut ihop med Karl Hultén, www.paleoteket.se
-








