• ANKA I UGN MED LÖK-, RUSSIN OCH ÄPPELRÖRA (AIP,PALEO)

    AIP/PALEO. Ljuvligt stekt ankbröst med knaprig skinnsida. Skär upp i tunna skivor och servera tillsammans med en röra på äpplen, schalottenlök och russin, sås och hyvlad zucchini. Såsen får en bra syra med en skvätt äppelcidervinäger vilket passar perfekt ihop med den söta röran.

    • 1 h
    • 2 personer
    • Medelsvår

    Ingredienser

    1 Ankbröst, ca 300 gram
    2-3 Schalottenlökar eller steklökar
    1 Stort äpple
    1 dl (20 st) Russin
    1 Zucchini
    Sås Ingredienser:
    2-4 msk Fett från ankan (ev behövs lite extra fett i form av olivolja)
    2 dl Kokosmjölk
    1 skvätt Äppelcidervinäger
    1 tsk Arrovrot/Kassavamjöl/potatismjöl
    1 nypa Havssalt

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 150°.

    2. 2)

      Skölj ankbröstet och torka med hushållspapper. Skär ett rutmönster (tunna snitt) i fettkappan (skinnsidan) på ankbrösten. Salta och lägg i en het, torr panna med skinnsidan ner. Sänk värmen något, stek i ca 4 minuter tills fettkappan fått fin färg. Vänd och stek i 2 minuter.

    3. 3)

      Lägg över ankbrösten på ett ugnssäkert fat. Sätt in en kötttermometer i mitten på ankbröstet. Ugnsstek i 20-30 minuter tills innertemperaturen är 65-70°C (rosa-genomstekt). Spara fettet till såsen.

    4. 4)

      Lägg ankan att vila i minst 10 minuter.

    5. 5)

      Skala löken och hacka den aningen grovt. Kärna ur äpplet och tärna med skalet kvar. Lägg i russinen och stek ihop i olivolja på låg värme i ca 20 minuter. Salta.

    6. 6)

      Häll fettet från ankan i en kastrull och tillsätt kokosmjölk och äppelcidervinäger. Vispa och pudra i arrowrot/cassavamjöl. Vispa och ta av plattan när såsen tjocknat och är redd. Smaka av med salt. Om såsen är för tjock så tillsätt mer kokosmjölk.

    7. 7)

      Hyvla zucchinin med skalet kvar med en osthyvel eller potatisskalare.

    8. 8)

      Skär upp ankan i tunna skivor och servera.