-
Bœuf bourguignon
AIP. Detta är en klassisk franska köttgryta på lök, champinjoner, rött vin och köttbuljong. Köttet kokar långsamt och får smak av det röda vinet. Det går också bra att tillaga rätten utan vin. Det är vanligt att recept till denna typ av grytor innehåller mjöl som redning av såsen. När vi tar bort detta behöver vi därför något längre koktid för att reducera såsen. Tillsätt en matsked arrowrot om ni vill reda grytan så den blir klar lite fortare.
-
2 h -
5 personer -
Medelsvår
Ingredienser
600 g Nötkött (helst högrev från nöt) skuret i kuber 7 msk Olivolja 7 dl Köttbuljong/benbuljong eller vatten 1 paket Bacon, eko, delat i bitar 1 st Morot, slantad 1 st Stor gul lök, skivad 7 dl Rödvin, går bra med alkoholfritt (kan uteslutas) 2 st Vitlöksklyftor, hackade 2 st Lagerblad 1 tsk Timjan (färsk eller torkad) 10 st Små schalottenlökar, halverade 400 g Små champinjoner, ca 10-15 st Salt och peppar Efter smak En bunden liten bukett av färsk timjan och persilja Gör så här:
-
1)
Sätt ugnen på 175°.
-
2)
Fräs baconbitarna i 1 msk ister, talg eller olivolja på medelvärme i ca 3 minuter. Använd en gryta som går att ha i ugnen. Lyft bort baconbitarna men lämna fettet i pannan.
-
3)
Torka av köttbitarna med hushållspapper och bryn det i samma gryta. Se till att du bryner köttet på alla sidor.
-
4)
Lägg köttet åt sidan och stek de skivade grönsakerna (morot och lök) i samma fett.
-
5)
Lägg bacon och nötkött i grytan igen och tillsätt vin, 5 dl köttbuljongen/vatten - tillräckligt för att täcka köttet, lagerblad och timjan.
-
6)
Smaka av grytan, sätt sedan på locket och låt det sjuda i ugnen i 3–4 timmar. Justera temperaturen för att det ska bli en lugn sjudning.
-
7)
Medan köttgrytan kokar steker du upp den delade schalottenlöken och vitlöken.
-
8)
Tillsätt 2 dl av buljongen till den brynta löken. Smaka av och tillsätt kryddbuketten.
-
9)
När blandningen sjudit i ca 20 minuter kommer löken att vara mjuk och en stor del av vätskan vara borta. Plocka bort kryddbuketten och ställ löken åt sidan.
-
10)
Bryn champinjonerna i lite fett.
-
11)
Ta ut grytan ur ugnen och tillsätt svamp och lök. Låt det koka ihop lite, smaka av med salt och peppar.

-
12)
Ps. Foto: Denise Vestin. Recept inspirerat av Autoimmun Kokbok som vi gett ut tillsammans med Karl Hultén, www.paleoteket.se
-








