-
Cock a leekie - kycklingsoppa
AIP. En klassisk soppa från Skottland med kyckling, purjolök och katrinplommon. Använder man broskrika kycklingben så får man en god läkande kycklingbuljong på köpet. Smaka av med salt, denna soppa kan behöva lite extra salt för att balansera upp den mjuka och lena smaken från plommonen.
-
1 h -
4 personer -
Lätt
Ingredienser
500 g Kycklinglår/ben eller filéer 10-15 st Katrinplommon 3 st Morötter 2-3 st Sellerstjälkar 2-3 dl Finhackad persilja 2 st Lagerblad Salt Efter smak 1 st Purjolök, stor 2 msk Timjan, torkad eller mortlad färsk Gör så här:
-
1)
Skölj och dela motötter, purjolök och selleri i mindre bitar. Lägg i en stor kastrull.
-
2)
Lägg i katrinplommon, kryddor och kycklingben/kyckling
-
3)
Täck med vatten och salta. Lägg i lagerbladen och koka upp under lock.
-
4)
Sjud i 1 h. Ta upp kycklingen och rensa bort ben och skinn. Spara gärna benen i frysen och använd senare vid kok av benbuljong.
-
5)
Lägg tillbaks kycklingbitarna, värm på och smaka av med salt. Servera med lite färsk persilja.

-
6)
Efter att soppan stått i kylen ska det bildas gelé - då har man lyckats med att få fram de läkande ingredienserna (amonisyror) från koket med kycklingbrosk. Se bild.

-








