• Cottage pie (aip,paleo)

    AIP/PALEO. Cottage pie är en riktig klassiker i det brittiska köket. Traditionellt täcks köttfärsröran av potatismos, men här har vi gjort en variant på blomkål och palsternacka. En gnutta kanel i fyllningen blir supergott.

    • 1 h
    • 4 personer
    • Lätt

    Ingredienser

    Till fyllningen Ingredienser:
    500 g Nötfärs
    1 st Gul lök
    2 st Vitlöksklyftor
    3 st Morötter
    2 st Palsternackor
    2 dl Finhackad svamp, t ex champinjoner/kantareller
    1 st Fänkål, liten
    2 st Stjälkar selleri
    1 msk Färsk eller torkad timjan
    En näve Finhackad persilja
    1 nypa Äkta kanel
    1 tsk Äppelcidervinäger
    1 dl Vatten eller benbuljong
    En rejäl nypa Havssalt
    Till moset Ingredienser:
    1 st Blomkålshuvud (litet)
    3 st Palsternackor
    1 stor nypa Havssalt
    Lite Persilja
    1 tsk Kokosolja/olivolja

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 200°.

    2. 2)

      Dela blomkålen i mindre buketter. Skala och skiva palsternackorna. Koka i ca 20 min tills de är mjuka. Ställ åt sidan.

    3. 3)

      Hacka lök och finhacka vitlök och stek i lite olivolja eller kokosolja tillsammans med den finhackade svampen. Lägg åt sidan.

    4. 4)

      Skala och riv palsternackorna grovt på ett rivjärn. Hacka seller och fänkålen fint. Skala och slanta morötterna. Stek tillsammans med köttfärsen i olivolja eller kokosolja.

    5. 5)

      Lägg tillbaka löken, tillsätt timjan, persilja och salta. Tillsätt äppelcidervinäger och vatten/benbuljong. Låt allt puttra ihop i 10 minuter. Krydda sist med en gnutta kanel. Var försiktig så att den inte tar över smaken. Men det är gott med lite.

    6. 6)

      Lägg fyllningen i en ugnsfast form.

    7. 7)

      Gör moset genom att pressa blomkål och palsternacka i en potatispress, eller mosa med en stavmixer. Vispa fluffigt med en spickepott eller visp. Salta och ha i lite persilja. För ett krämigare mos ha i lite kokosolja/olivolja. Spritsa moset över fyllningen eller bred ut det.

    8. 8)

      Grädda i 20-30 minuter mitt i ugnen och sätt på grillen de sista fem minuterna så att moset får lite färg.