-
Cottage pie (aip,paleo)
AIP/PALEO. Cottage pie är en riktig klassiker i det brittiska köket. Traditionellt täcks köttfärsröran av potatismos, men här har vi gjort en variant på blomkål och palsternacka. En gnutta kanel i fyllningen blir supergott.
-
1 h -
4 personer -
Lätt
Ingredienser
Till fyllningen Ingredienser: 500 g Nötfärs 1 st Gul lök 2 st Vitlöksklyftor 3 st Morötter 2 st Palsternackor 2 dl Finhackad svamp, t ex champinjoner/kantareller 1 st Fänkål, liten 2 st Stjälkar selleri 1 msk Färsk eller torkad timjan En näve Finhackad persilja 1 nypa Äkta kanel 1 tsk Äppelcidervinäger 1 dl Vatten eller benbuljong En rejäl nypa Havssalt Till moset Ingredienser: 1 st Blomkålshuvud (litet) 3 st Palsternackor 1 stor nypa Havssalt Lite Persilja 1 tsk Kokosolja/olivolja Gör så här:
-
1)
Sätt ugnen på 200°.
-
2)
Dela blomkålen i mindre buketter. Skala och skiva palsternackorna. Koka i ca 20 min tills de är mjuka. Ställ åt sidan.
-
3)
Hacka lök och finhacka vitlök och stek i lite olivolja eller kokosolja tillsammans med den finhackade svampen. Lägg åt sidan.
-
4)
Skala och riv palsternackorna grovt på ett rivjärn. Hacka seller och fänkålen fint. Skala och slanta morötterna. Stek tillsammans med köttfärsen i olivolja eller kokosolja.
-
5)
Lägg tillbaka löken, tillsätt timjan, persilja och salta. Tillsätt äppelcidervinäger och vatten/benbuljong. Låt allt puttra ihop i 10 minuter. Krydda sist med en gnutta kanel. Var försiktig så att den inte tar över smaken. Men det är gott med lite.
-
6)
Lägg fyllningen i en ugnsfast form.
-
7)
Gör moset genom att pressa blomkål och palsternacka i en potatispress, eller mosa med en stavmixer. Vispa fluffigt med en spickepott eller visp. Salta och ha i lite persilja. För ett krämigare mos ha i lite kokosolja/olivolja. Spritsa moset över fyllningen eller bred ut det.
-
8)
Grädda i 20-30 minuter mitt i ugnen och sätt på grillen de sista fem minuterna så att moset får lite färg.

-








