• Fisksoppa med thaismaker

    AIP. En krämig och smakrik soppa, utan redning eller kokosmjölk. Hemligheten är röran som mixas och tillsätts. Denna soppan blir god även dagen efter. Variera fisk med vitfisk, tonfisk, musslor och andra skaldjur. Bra vildfångad lax kan man köpa på Lidl i frysdisken.

    • 30-40 min
    • 4 personer
    • Medelsvår

    Ingredienser

    7 dl Vatten (och 1 dl buljong valfritt)
    1-2 Sötpotatisar
    1 st Rättika
    10 cm Purjolök
    1 kub Färsk ingefära finhackad, ca 1x2 cm
    2 st Vitlöksklyftor
    1-2 st Morötter
    1 tsk Gurkmeja, mald
    1 dl Finhackade färska kryddor, t ex koriander, mynta
    2 msk Juice från lime
    1 msk Olivolja att steka i
    1 msk Äppelcidervinäger
    300 g Fisk i kuber, tex vildfångad lax
    250 g Färska skalade räkor
    Salt efter smak

    Gör så här:

    1. 1)

      Koka upp 7 dl vatten, gärna med egenkokad buljong i ca 1 dl, eller fiskbuljong.

    2. 2)

      Skala och tärna sötpotatis i små kuber ca 1x1 cm. Slanta rättikan i skivor. Koka i 10 min.

    3. 3)

      Riv morötter och hacka purjolök, vitlök och ingefära. Stek i olivolja tills allt blir mjukt. Pudra över gurkmeja och stek ihop röran.

    4. 4)

      Mixa röran och häll i 1 msk olivolja plus 1 msk äppelcidervinäger.

    5. 5)

      Häll röran i grytan och låt koka ihop något innan laxen tillsätts. Kuba färsk lax i småbitar och koka i ca 3 min under lock.

    6. 6)

      Tillsätt lime/citronjuice, smaka av med salt.

    7. 7)

      Häll sist i räkorna precis före servering. Toppa med färsk koriander eller persilja.