• Fransk äppeltarte

    AIP. Ljuvligt god öppen paj – tarte på franska. Antingen gör man små portionspajer eller en större. Den här degen räcker till tre – fyra minipajer. Se till att botten blir ordentligt genomgräddad. Gott med en enkel vaniljsås till gjord på kokosgrädde och äkta vanilj.

    • 1 h 30 min
    • 5 personer
    • Medelsvår

    Ingredienser

    Pajbotten Ingredienser:
    2 dl Cassavamjöl
    2 dl Kokosmjöl
    6 msk Vatten, ljummet
    1 nypa Havssalt
    6 msk Kokosolja
    2 msk Honung eller lönnsirap
    2 tsk Vaniljpulver, äkta
    1 st Äpple, skalat och delat i mindre bitar
    Fyllning Ingredienser:
    5-6 st Äpplen
    1 krm Kanel
    1 krm Ingefära, mald
    3 msk Honung
    1 msk Kokosolja till stekning

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 175°.

    2. 2)

      Blanda cassavamjöl, kokosmjöl, vaniljpulver och salt i en bunke.

    3. 3)

      Kör det hackade och skalade äpplet i mikron tills det är mjukt, ca 3-4 minuter. Alternativ koka/ånga äppelbitarna i en kastrull med lite vatten.

    4. 4)

      Smält kokosoljan.

    5. 5)

      Mixa äpplet med vattnet, honungen/lönnsirapen och den smälta kokosoljan med en stavmixer/mixer.

    6. 6)

      Blanda ihop de torra ingredienserna med äppelsmeten och knåda ihop till en deg. Om degen känns för torr så tillsätt lite vatten. Lägg degen i kylskåpet medan du gör fyllningen.

    7. 7)

      Fyllningen: Skala och skiva äpplena i jämna klyftor, ganska tunna. Stek äpplena i kokosolja och häll i kanel, honung, mald ingefära och låt allt puttra tills äpplena är aningen mjuka. Rör hela tiden. Äpplena blir lite karamelliserade.

    8. 8)

      Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, eller tryck ut den med fingrarna i en pajform. Eventuellt dela degen i tre-fyra delar till mindre pajer.

    9. 9)

      Fyll pajbotten med äppelröran. Se till att den fylls väl ut i kanterna. Häll i all vätska.

    10. 10)

      Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter, eller tills botten är gyllenbrun.