-
Fransk äppeltarte
AIP. Ljuvligt god öppen paj – tarte på franska. Antingen gör man små portionspajer eller en större. Den här degen räcker till tre – fyra minipajer. Se till att botten blir ordentligt genomgräddad. Gott med en enkel vaniljsås till gjord på kokosgrädde och äkta vanilj.
-
1 h 30 min -
5 personer -
Medelsvår
Ingredienser
Pajbotten Ingredienser: 2 dl Cassavamjöl 2 dl Kokosmjöl 6 msk Vatten, ljummet 1 nypa Havssalt 6 msk Kokosolja 2 msk Honung eller lönnsirap 2 tsk Vaniljpulver, äkta 1 st Äpple, skalat och delat i mindre bitar Fyllning Ingredienser: 5-6 st Äpplen 1 krm Kanel 1 krm Ingefära, mald 3 msk Honung 1 msk Kokosolja till stekning Gör så här:
-
1)
Sätt ugnen på 175°.
-
2)
Blanda cassavamjöl, kokosmjöl, vaniljpulver och salt i en bunke.
-
3)
Kör det hackade och skalade äpplet i mikron tills det är mjukt, ca 3-4 minuter. Alternativ koka/ånga äppelbitarna i en kastrull med lite vatten.
-
4)
Smält kokosoljan.
-
5)
Mixa äpplet med vattnet, honungen/lönnsirapen och den smälta kokosoljan med en stavmixer/mixer.
-
6)
Blanda ihop de torra ingredienserna med äppelsmeten och knåda ihop till en deg. Om degen känns för torr så tillsätt lite vatten. Lägg degen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
-
7)
Fyllningen: Skala och skiva äpplena i jämna klyftor, ganska tunna. Stek äpplena i kokosolja och häll i kanel, honung, mald ingefära och låt allt puttra tills äpplena är aningen mjuka. Rör hela tiden. Äpplena blir lite karamelliserade.
-
8)
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, eller tryck ut den med fingrarna i en pajform. Eventuellt dela degen i tre-fyra delar till mindre pajer.
-
9)
Fyll pajbotten med äppelröran. Se till att den fylls väl ut i kanterna. Häll i all vätska.
-
10)
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter, eller tills botten är gyllenbrun.

-








