• Frikadeller på hönsfärs med jordärtskockmos

    AIP. Frikadeller kokta i kycklingbuljong serverade med ett smakrikt stomp på jordärtskocka är gott, AIP och bra för magen. Frikadellerna i receptet är gjorda på ekologisk hönsfärs från Scan organics, men det går bra med vanlig kycklingfärs också.

    • 30 min
    • 3 personer
    • Medelsvår

    Ingredienser

    500 g Hönsfärs eller kycklingfärs
    8-10 Jorsärtskockor
    2 dl Kycklingbuljong (Scandinavian Organics är bra)
    2 l Vatten
    1 dl Hackad persilja
    2 st Vitlöksklyftor, finhackade
    1 krm Vitpeppar
    1 tsk Glutenfri soja (Mrs Chengs är AIP-ok)
    1 msk Arrowrot eller potatismjöl
    1 msk Oliv-/kokosolja
    Salt efter smak
    1 st Slanggurka, skivad med potatisskalare på längden

    Gör så här:

    1. 1)

      Skala jordärtskockorna, dela och lägg i kallt vatten och koka till de blir mjuka i ca 20 minuter.

    2. 2)

      Under tiden blanda färsen med persilja, pressad vitlök, soja, salt, vitpeppar och arrowrot/potatismjöl. Låt smeten stå och dra i några minuter.

    3. 3)

      Koka upp 2 liter vatten och tillsätt buljongen. Det går bra med vilken benbuljong som helst. Har du ingen buljong går det också bra att bara koka frikadellerna i vatten.

    4. 4)

      Forma små köttbullar med hjälp av blöta händer och droppa ner i det kokande vattnet. Lägg på lock och koka i ca 10 minuter. Dela en köttbulle och se så de är klara och genomkokta.

    5. 5)

      Häll av vattnet från jordärtskockorna och gör ett stomp (grovt mos) med hjälp av en gaffel. Blanda i salt och olivolja.

    6. 6)

      Skiva gurkan och lägg upp som tillbehör, gör gärna en större sallad med en god vinägrett. Skeda över lite buljongspad över moset och frikadellerna före servering. Garnera med färsk persilja.