• Frukost-bars

    AIP. Bars som smakar citron och inte så söta – som de ser ut. I det här receptet kan man variera innehållet med olika torkade bär och även nötter om man äter vanlig paleo.

     

    • 1 h
    • 4 personer
    • Medelsvår

    Ingredienser

    Till smuldegen Ingredienser
    2 dl Kokosgrädde/mjölk
    4 msk Kokosolja, smält
    1 msk Citronjuice
    3 dl Cassavamjöl Otto's om annan sort 4 dl
    1/2 dl Kokoschips, rostade eller vanliga
    1 dl Kokosmjöl
    Lite salt och ev lite vaniljpulver
    Till fyllningen Ingredienser
    2 dl torkad frukt, t ex tranbär
    5 st Dadlar, urkärnade
    4 msk Citronjuice
    4 msk Kokoschips

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 175°.

    2. 2)

      Värm kokosgrädden så den är ljummen och mikra tranbären/torkad frukt lite så de också blir ljumma.

    3. 3)

      Blanda kokosgrädde, citronjuice och smält kokosolja.

    4. 4)

      Blanda i cassavamjöl och kokosmjöl, salt och ev lite vanilj. Rör om med en slickepott så att allt blandas väl. Knåda ihop degen - hur konsistensen på degen blir beror på vilket sorts cassavamjöl du använder. Det blir bäst med Ottos cassavamjöl. Blir det mer smet än deg så beror det på detta.

    5. 5)

      Lägg 75% av degen, smeten i botten av en sockerkaksform/brödform med bakplåtspapper i tryck ut i kanterna. Grädda i ca 20-25 minuter.

    6. 6)

      Blanda fyllningen under tiden: Mixa torkade bär, dadlar, citronjuice med en stavmixer och blanda sist i kokoschipsen och rör om.

    7. 7)

      Lägg ner ovanpå bottenlagret och platta till med händerna eller med hjälp av en slickepott så det blir ett jämnt lager.

    8. 8)

      Smula över resten av degen och häll över resterande smet och toppa med koksochips, flingor.

    9. 9)

      Grädda i ca 30-40 minuter. Lyft ut kakan och låt den svalna. Ställ i kylskåp över natten och dela sedan i lagom stora bars.