• FYRA SORTERS KÅL

    AIP/PALEO. Mitt bästa kålrecept är att blanda fyra sorters kål på tallriken. De ska alla tillagas separat (förutom grönkålen) på traditionellt sätt. Brunkålen ska in i ugnen i vattenbad, rödkålen stekas ihop med äpple och mald nejlika och brysselkålen kokas först och steks sedan. (Gärna i baconfett). Alla tre recepten kan man göra separat till jul- eller påskbordet.

    • 1 h
    • 4 personer
    • Medelsvår

    Ingredienser

    Rödkål Ingredienser:
    1/2 Rödkålshuvud (ca 5 dl riven)
    1 st Äpple
    1 tsk Honung
    3 msk Äppelcidervinäger
    1 krm Mald kryddnejlika
    2 st Lagerblad
    1 nypa Salt
    Några dl vatten
    Brunkål Ingredienser:
    1/2 Vitkålshuvud (ca 5 dl riven)
    2 msk Honung
    3 dl Ben- eller grönsaksbuljong (eller vatten)
    1 nypa Salt
    1 tsk Coconut aminos (kan utelsutas)
    1 nät Brysselkål
    1 knippe Grönkål

    Gör så här:

    1. 1)

      Rödkål: Strimla kålen ganska grovt. Lägg i en stor stekpanna och tillsätt ett finhackat äpple plus övriga ingredienser. Häll på vatten så att kålen kan småputtra. Stek/koka i ca 30 minuter.

    2. 2)

      Brunkål: Strimla vitkålen och stek ihop en stund i kokosolja . Har du tillgång till coconut aminos (det är AIP-ersättning för soja) så häll över detta när du steker. Lägg över kålen i en ugnsfast form och täck med buljong/vatten. Låt gå i ugnen på 150° i ca 1 h. Rör om då och då.

    3. 3)

      Brysselkål: Ansa och koka brysselkålen i lite saltat vatten i ca 15 minuter. Lägg över i en stekpanna och stek i kokosolja tills de fått färg.

    4. 4)

      Grönkål: Ansa och klipp ner grönkålen i en panna, Stek i ca 5 minuter i lite kokosolja. Lägg ner samtliga kålsorter och låt allt gå ihop och bli varmt tillsammans.