• GELÉTÅRTA MED NÖTBOTTEN OCH JORDGUBBAR

    PALEO. Jordgubbstårta med gelé och en söt nötbotten gjord på malda hasselnötter. I receptet i vår instruktionsfilm utgår vi från en mini-form, men här är det en normalt stor pajform som gäller.

    • 1 h
    • 6 personer
    • Medelsvår

    Ingredienser

    Till nötbotten Ingredienser:
    4 st Äggvitor
    4 dl Hasselnötsmjöl/mandelmjöl
    1 krm Äkta vaniljpulver
    2 tsk Honung
    Topping Ingredienser:
    4-5 dl Färska jordgubbar
    1 knippe Färsk mynta (kan uteslutas)
    Geléöverdrag Ingredienser:
    2 dl Fint mixade jordgubbar
    3 dl Vatten
    1 msk Gelatinpulver

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 175°.

    2. 2)

      Vispa äggvitorna till maräng i en glasskål. Häll i nötmjöl, honung och vaniljpulver. Rör ihop med en träslev eller slickepott tills det blir en jämn smet.

    3. 3)

      Klä en pajform med bakplåtspapper så att kanterna sticker upp en bit. Detta för att underlätta att lyfta upp tårtan när den är klar.

    4. 4)

      Häll ner nötsmeten i formen och fördela jämnt. Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter eller tills bottnen känns fast och fått lite färg.

    5. 5)

      Skiva jordgubbarna och lägg ut över bottnen. Varva med lite färsk mynta.

    6. 6)

      Medan bottnen svalnar gör geléöverdraget. Mixa ett par dl jordgubbar till "sås". Häll i 3 dl vatten och mixa igen. Tillsätt 1 msk gelatinpulver och rör om. Låt gelén blomma ut genom att vänta i två minuter. Värm sedan sakta tills gelén är helt upplåst. Vispa hela tiden. Dra av plattan innan det börjar koka.

    7. 7)

      Låt gelén svalna något innan den hälls över kakan. Ställ kallt i ca 1 h.