• Helstekt fisk

    AIP. Helstekt fisk är gott och enkelt, men det innebär att du måste se upp för ben när du äter. Röding är en smakrik och perfekt fisk att helsteka, men det går bra med de flesta fiskar. När man beräknar stektid ska man mäta fisken på det bredaste stället. T ex  4-5 cm tjock fisk behöver stekas 20-25 minuter, 6 cm tjock fisk ca 30 minuter. Fisken är färdig när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt. Prova med en gaffel vid ryggbenet där fisken är tjockast.

    • 1 h
    • 5 personer
    • Lätt

    Ingredienser

    1 hel Fisk, t ex röding, torsk, abborre, gädda
    1 knippe Färska kryddor, t ex dill, persilja timjan
    1 tsk Havssalt och peppar
    1 msk Kokosolja/olivolja att steka i
    1 st Citron eller lime

    Gör så här:

    1. 1)

      Mät över ryggen där den är tjockast för att beräkna stektiden, se ovan.

    2. 2)

      Fjälla och rensa fisken. Skölj och torka den med hushållspapper. Salta och peppra fisken in- och utvändigt.

    3. 3)

      Hacka örterna och skär citronen i skivor. Lägg örterna och några citronskivor i fisken, resterande citronskivor bredvid.

    4. 4)

      Hetta upp stekpannan med fettet i och stek sedan i ca 15 minuter per sida för stor fisk. Använd gärna stektermometer för att kolla att fisken är klar. Det ska vara minst 56° i det tjockaste partiet.

    5. 5)

      Tips: Lägg i tärnad sötpotatis i stekpannan runt om fisken så får du en färdig rätt i ett.

    6. 6)

      Servera med grönsaker och en klyfta citron.

    7. 7)

      Ps. Receptet inspirerat av Autoimmun Kokbok med medförfattare Karl Hultén, www.paleoteket.se. Foto Denise Vestin.