-
Helstekt kyckling i ugn
AIP. Passa på att stek en hel kyckling i ugnen när du väl ska laga till kyckling. Av skrov och ben kan du koka kycklingbuljong. Om du vill ha en riktigt mör kyckling ska du låta den gå på låg värme i 3–4 timmar, ca 125°. Om du vill ha den klar tidigare kan du köra den i en timme på 200°. Täck med aluminiumfolie sista 20 min så skinnet inte bränns. Mixa de ugnsstekta grönsakerna och sky tillsammans med 2-3 dl kokosgrädde för en god sås till kycklingen. Servera med sötpotatis, broccoli och eller blomkålsris. (Recept under vegetariskt).
-
1-3 h -
4 personer -
Medelsvår
Ingredienser
1 st Hel färsk eller fryst tinad ekologisk kyckling 1 st Morot 1 st Palsterrnacka 1 st Gul lök 2 st Vitlöksklyftor 1 dl Vatten 1 msk Olivolja 1 krm Gurkmeja 1 krm Torkad dragon 1 tsk Havssalt Färska kryddor Efter smak Gör så här:
-
1)
Sätt ugnen på 200°.
-
2)
Blanda alla kryddor tillsammans med salt och olivolja. Gnid in hela kycklingen med kryddblandningen.
-
3)
Hacka grönsaker och lök grovt, skiva vitlöken och lägg runt kycklingen i en ugnsfast form. Använd gärna gjutjärnsgryta.
-
4)
Häll vattnet i botten av grytan. Ställ mitt i ugnen och låt gå i en dryg timme. Ös kycklingen några gånger. För en riktigt mör kyckling sänk värmen till 125grader och låt den puttra i upp till tre timmar. Ös ofta med vätskan och om den kokar bort, häll på mer vatten.
-
5)
Servera grönsakerna som tillbehör eller mixa dem med 2-3 dl kokosmjölk så får du en god sås till kycklingen.
-
6)
Täck kycklingen med folie de sista 20 minuterna så den inte bränns. Den är färdig när saften är klar när du skär ett snitt mellan lår och bröst. Låret ska också vara lätt att vrida loss. Låt den gå ytterligare 15 minuter om vätskan är röd.
-
7)
Ta vara på skrov och ben och koka benbuljong på det. Spara benen i en påse i frysen om du vill göra buljongen senare och med mer och andra ben.
-
8)
Kycklingen kan du förvara i kylen i flera dagar och till exempel göra kycklingstrimlor av köttet för mellanmål och frukost.
-
9)
Ps. Receptet är inspirerat av Autoimmun Kokbok som vi gett ut ihop med Karl Hultén, www.paleoteket.se. Foto Denise Vestin.
-








