• Jordgubbsbakelser

    AIP/PALEO. Kakan till den här bakelsen är en variant på den brittiska kakan ”shortbread”. Låt dig inte luras av bilden, de här bakelserna är i miniformat och kakan är i storleken som en halv mandelkubb ungefär. Självklart går det att göra dem större. Det går också alldeles utmärkt att använda annan frukt eller andra bär som topping till, men här utgår vi från den klassiska engelska varianten ”Strawberry shortbread.”

    • 30-40 min
    • 4 personer
    • Lätt

    Ingredienser

    1 st Mogen gul/svart kokbanan
    1/2 dl Kokosolja, smält
    1 dl Kokosmjöl
    1 nypa Salt
    Topping Ingredienser:
    Ca 12-15 st Jordgubbar eller andra bär/frukt
    1 paket Kokosgrädde. T ex Garants färdigvispade.

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 180°.

    2. 2)

      Skala och dela kokbananen. Mixa den slät med en stavmixer ihop med kokosoljan.

    3. 3)

      Tillsätt kokosmjöl och lite salt. Blanda väl och knåda ihop till en smidig deg. Det kan behövas lite mer kokosmjöl beroende på hur stor kokbananen är.

    4. 4)

      Forma små bollar, ca 6 st och lägg på bakplåtspapper. Tryck skåror med en gaffel så de blir lite plattare.

    5. 5)

      Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min. Låt dem svalna.

    6. 6)

      Dela kakorna i två delar och lägg ett lager med jordgubbar på det nedersta, sedan kokosgrädde, sedan översta delen och sedan grädde. Toppa med några jordgubbar. Det blir alltså sex minibakelser av sex kakor. Kokosgrädde i tetra (Garants) kan man smidigt trycka ut på kakan. Variera med t ex chokladmousse eller citronkräm.