• JULKORV (AIP,PALEO)

    AIP/PALEO. Gör din egen julkorv! Mal färs av fläsk (bog) och späck, eller använd fläskkarré som redan är marmorerat med fett eller fläskfärs. Att göra egen korv är ett roligt och inte minst välsmakande hantverk. Det här receptet passar bra för julbordet, baserat på fläsk, späck och kryddat med vitlök, mejram, kryddnejlika och dragon. Be personal i charken att mala ihop fläskbog och späck. För ett kilo kött behövs 25% späck (250 g).

    • 1 h
    • 4 personer
    • Svår

    Ingredienser

    Korv Ingredienser:
    500 gram Fläsk, t ex bog, karré eller fläskfärs
    125 gram Späck (vid bog) Uteslut vid fläskfärs och mald karré
    2 Vitlöksklyftor (pressade)
    2 tsk Havssalt
    1 msk Dragon (torkad)
    1 krm Malen kryddnejlika
    1 msk Mejram (torkad)
    1 paket/burk Fjälster
    Till kokningen Ingredienser:
    2 Lagerblad
    10 Hela kryddnejlikor
    1 Gul lök

    Gör så här:

    1. 1)

      Mal fläskkött och späck, alternativt mal fet fläskkarré eller använd fläskfärs. Pressa i vitlök och blanda ner salt och kryddor. Blanda väl.

    2. 2)

      Skölj av fjästrena och kontrollera att de är hela genom att blåsa luft i dem. Dra ur luften och fyll på med korvfärsen. För hand peta i lite i taget, dra ner i fjälstret och dra ut eventuell luft. Det är smidigast att göra ca tre korvar i taget. Gör korvarna bara halvfulla, de behöver utrymme till kokningen. Tvinna runt korvarna i lagom storlek ca 10 cm.

    3. 3)

      Låt korvarna vila i kylen över natten, då spricker de inte så lätt.

    4. 4)

      Till kokbingen: Häll ett par liter vatten i en kastrull. Lägg i lagerblad, kryddnejlikor och skivad gul lök. Lägg i korvarna och tvinna ett par varv till så att de håller ihop, eventuellt knyt ihop med snöre mellan varje korv. Picka hål i korvarna med en tandpetare, ca 4-5 hål i varje. Koka i ca 25 minuter under lock.. Innertemperaturen ska vara minst 72°.

    5. 5)

      Ät som de är, eller stek dem en aning före servering.