-
KÅLDOLMAR (AIP, PALEO)
AIP/PALEO. Kåldolmar är gott och enkelt att göra. Vitkål innehåller vitaminerna B6, C och K, betakaroten (A-vitamin), järn, kalcium och magnesium. Servera med kokta grönsaker, skysås och rårörda lingon.
-
1 h -
2 personer -
Medelsvår
Ingredienser
200 g Nötfärs 6 blad från vitkålshuvud 2 dl riven blomkål 1 dl finhackad persilja 1 nypa havssalt 2-3 dl vatten eller benbuljong lite ekologisk honung eller coconut aminos lite olivolja till stekning Gör så här:
-
1)
Sätt ugnen på 180°.
-
2)
Bryt av bladen från vitkålshuvudet och koka dem tills de är mjuka.
-
3)
Riv blomkål och blanda med köttfärsen, salta och klipp ner persilja.
-
4)
Finhacka och stek löken. Blanda ner i färsröran.
-
5)
Skär bort den grova delen i mitten av vitkålsbladen i en v-form.
-
6)
Fyll bladen med köttfärsen och vik ihop till kåldolmar. Lägg dem med “sömmen” ner i en ugnsfast form.
-
7)
Ringla lite honung eller coconut aminos över kåldolmarna.
-
8)
Häll vatten eller benbuljong i en ugnsfast form och packa ner kåldolmarna i vätskan. De ska vara till hälften täckta. Ställ mitt ugnen. Tillaga i ca 35 minuter.
-
9)
Ta ut kåldolmarna och sila av skyn i formen ner i en kastrull. Värm och red med lite arrowrot och vispa ihop till en sås. Klipp ner lite extra persilja i såsen.
-
10)
Servera kåldolmarna med sås, rårörda lingon där du använder honung istället för socker och kokta grönsaker t ex morötter, broccoli, majrova, sötpotatis eller palsternacka.

-








