• KÅLDOLMAR (AIP, PALEO)

    AIP/PALEO. Kåldolmar är gott och enkelt att göra. Vitkål innehåller vitaminerna B6, C och K, betakaroten (A-vitamin), järn, kalcium och magnesium. Servera med kokta grönsaker, skysås och rårörda lingon.

    • 1 h
    • 2 personer
    • Medelsvår

    Ingredienser

    200 g Nötfärs
    6 blad från vitkålshuvud
    2 dl riven blomkål
    1 dl finhackad persilja
    1 nypa havssalt
    2-3 dl vatten eller benbuljong
    lite ekologisk honung eller coconut aminos
    lite olivolja till stekning

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 180°.

    2. 2)

      Bryt av bladen från vitkålshuvudet och koka dem tills de är mjuka.

    3. 3)

      Riv blomkål och blanda med köttfärsen, salta och klipp ner persilja.

    4. 4)

      Finhacka och stek löken. Blanda ner i färsröran.

    5. 5)

      Skär bort den grova delen i mitten av vitkålsbladen i en v-form.

    6. 6)

      Fyll bladen med köttfärsen och vik ihop till kåldolmar. Lägg dem med “sömmen” ner i en ugnsfast form.

    7. 7)

      Ringla lite honung eller coconut aminos över kåldolmarna.

    8. 8)

      Häll vatten eller benbuljong i en ugnsfast form och packa ner kåldolmarna i vätskan. De ska vara till hälften täckta. Ställ mitt ugnen. Tillaga i ca 35 minuter.

    9. 9)

      Ta ut kåldolmarna och sila av skyn i formen ner i en kastrull. Värm och red med lite arrowrot och vispa ihop till en sås. Klipp ner lite extra persilja i såsen.

    10. 10)

      Servera kåldolmarna med sås, rårörda lingon där du använder honung istället för socker och kokta grönsaker t ex morötter, broccoli, majrova, sötpotatis eller palsternacka.