-
Kombucha
AIP. Kombucha är en probiotisk dryck baserad på fermenterat svart té. När du inleder det autoimmuna protokollet gör du klokast i att vänta lite med denna typ av probiotiska drycker. Låt den bli en del av din kost först när du uppnått goda resultat.
-
2 veckor -
4 personer -
Svår
Ingredienser
1 stor glasburk eller skål av keramik till jäsningen. 5 små burkar/flaskor för förvaring 1 l vatten 2 st svarta eller gröna tepåsar 1 dl honung (eller socker) 1 st kombuchasvamp, köps i hälsokostbutiken. Alternativt 2 dl kombuchadryck från tidigare brygd 1 dl äppelcidervinäger Smaksättning: ingefära, apelsin, ekologisk lime eller äpple Gör så här:
-
1)
Koka upp vattnet. Lägg i tepåsarna. Låt teet dra minst 20 minuter.
-
2)
Lös upp honung eller socker i teet och låt svalna till rumstemperatur.
-
3)
Häll upp vattnet i ett stor glasburk eller liknande. Det får inte vara ett metallkärl.
-
4)
Lägg i kombuchasvampen och tillsätt vinäger.
-
5)
Täck över behållaren med en köks- handduk och fäst med ett gummi- band. Ställ kärlet varmt och mörkt. Låt kombuchakulturen stå i 10 dagar.
-
6)
Plocka upp svampen och skölj den försiktigt i kallt vatten. Förvara den i kylskåp tillsammns med 2 dl av den färdiga drycken. Detta används till nästa tillagningstillfälle.
-
7)
Smaksätt drycken med t ex färskpressad juice från apelsin eller äpple. Fem delar kombucha till en del juice. Häll upp på glasflaskor och förvara i kylen för efterfermentering i ett par veckor. Drycken är klar att avnjutas. Det räcker med ca 1 dl per dag.
-
8)
Ps. Recept från Autoimmun kokbok som vi gett ut tillsammans med Karl Hultén, paleoteket.se. Foto: Denise Vestin.
-








