• Kombucha

    AIP. Kombucha är en probiotisk dryck baserad på fermenterat svart té. När du inleder det autoimmuna protokollet gör du klokast i att vänta lite med denna typ av probiotiska drycker. Låt den bli en del av din kost först när du uppnått goda resultat.

    • 2 veckor
    • 4 personer
    • Svår

    Ingredienser

    1 stor glasburk eller skål av keramik till jäsningen.
    5 små burkar/flaskor för förvaring
    1 l vatten
    2 st svarta eller gröna tepåsar
    1 dl honung (eller socker)
    1 st kombuchasvamp, köps i hälsokostbutiken. Alternativt 2 dl kombuchadryck från tidigare brygd
    1 dl äppelcidervinäger
    Smaksättning: ingefära, apelsin, ekologisk lime eller äpple

    Gör så här:

    1. 1)

      Koka upp vattnet. Lägg i tepåsarna. Låt teet dra minst 20 minuter.

    2. 2)

      Lös upp honung eller socker i teet och låt svalna till rumstemperatur.

    3. 3)

      Häll upp vattnet i ett stor glasburk eller liknande. Det får inte vara ett metallkärl.

    4. 4)

      Lägg i kombuchasvampen och tillsätt vinäger.

    5. 5)

      Täck över behållaren med en köks- handduk och fäst med ett gummi- band. Ställ kärlet varmt och mörkt. Låt kombuchakulturen stå i 10 dagar.

    6. 6)

      Plocka upp svampen och skölj den försiktigt i kallt vatten. Förvara den i kylskåp tillsammns med 2 dl av den färdiga drycken. Detta används till nästa tillagningstillfälle.

    7. 7)

      Smaksätt drycken med t ex färskpressad juice från apelsin eller äpple. Fem delar kombucha till en del juice. Häll upp på glasflaskor och förvara i kylen för efterfermentering i ett par veckor. Drycken är klar att avnjutas. Det räcker med ca 1 dl per dag.

    8. 8)

      Ps. Recept från Autoimmun kokbok som vi gett ut tillsammans med Karl Hultén, paleoteket.se. Foto: Denise Vestin.