• Körsbärspaj paleo

    PALEO. En klassisk amerikansk körsbärspaj som modifierats till paleo. För en krämig fyllning kan det behövas en dl extra bär utöver körsbär. Vi har hallon i detta recept men det går bra med blåbär, jordgubbar eller varför inte små tärningar av äpple som kokats mjuka.

    • 2 h
    • 8 personer
    • Svår

    Ingredienser

    Pajdeg Ingredienser:
    2 st Ägg
    7-8 dl Mandelmjöl
    1 dl Hasselnötsmjöl/kross
    1/2 tsk Kanel
    1-2 tsk Honung
    Fyllning Ingredienser:
    4 dl Körsbär, urkärnade
    1 dl Hallon eller andra bär
    2 msk Potatismjöl
    4 msk Vatten
    1 tsk Honung eller efter smak

    Gör så här:

    1. 1)

      Börja med degen. Vispa äggen lite i en bunke. Häll i mandelmjöl, kanel och honung. Jobba ihop degen med slickepott och knåda mot slutet med en hand. Tillsätt hasselnötskross och ev lite mer mandelmjöl så att degen inte klibbar utan är följsam och fast.

    2. 2)

      Lägg undan degen att vila i kylskåpet i 20-30 min. Under tiden gör fyllningen.

    3. 3)

      Kärna ur körsbären enkelt genom att trycka ut kärnorna med änden av ett grovt sugrör (smoothie-sugrör).

    4. 4)

      Blanda potatismjöl och vatten i en kastrull, vispa så potatismjölet löses upp. Häll i körsbär och hallon /andra bär och värm. Rör på låg värme tills det blir en tjock krämliknande konsistens. Låt bären puttra ihop en aning och smaka av med honung (kan uteslutas). Ställ att svalna.

    5. 5)

      Sätt ugnen på 180°. Ta ut degen ur kylskåpet och dela i två delar. Smörj en pajform med kokosolja. Tryck ut den ena delen till botten i formen, nagga med en gaffel. Degen ska vara tunn.

    6. 6)

      Kavla ut den andra delen mellan två bakplåtspapper. Degen ska vara så stor att den täcker pajformen i storlek. Lägg den utkavlade degen, med bakplåtspapper, i frysen i ca 30 min.

    7. 7)

      Grädda pajbotten i ca 10 minuter.

    8. 8)

      Häll i bärfyllningen i botten. Ta ut pajlocket ur frysen. Dra bort det översta bakplåtspapperet och gör små hål i degen med t ex små pepparkaksformar eller skär ut med en kniv. När degen är fryst är den lätt att jobba med.

    9. 9)

      Vänd degplattan över pajformen och dra av bakplåtspappret. Ta bort/klipp bort spill runt kanten och tryck ner locket. Använd degresterna till att knipa fast pajkanter runt om. Smycka pajen med de uttagna degbitarna. Se bilden där vi använde en stjärnform.

    10. 10)

      Grädda i ca 30 minuter eller till pajen är gyllenbrun. Kolla så att inte kanterna bränns. För att förhindra det, ta ut pajen och lägg ett bakplåtspapper över, med ett stort hål urklippt i mitten. Då skyddar man kanterna men mitten fortsätter att gräddas.

    11. 11)

      Pudra lite kokosmjöl över för en fin finish. Servera ljummen med lite paleoglass eller vispad kokosgrädde med vaniljpulver.