• Köttbullar med mos och lingon

    AIP. Köttbullarna smakar lite kryddnejlika och moset kan man variera med olika rotfrukter. Detta recept är på sötpotatis. Testa annars att göra mos på jordärtskocka, morötter, palsternacka eller kålrot.

    • 35 min
    • 4 personer
    • Lätt

    Ingredienser

    400-500 g Nöt-, älg- eller fläskfärs av bra kvalitet
    1 st Gul lök, stor eller 2 små
    1 krm Vitpeppar
    1 krm Kryddnejlika
    1 tsk Potatismjöl eller arrowrot
    1 dl Finhackad persilja
    1 msk Olivolja/kokosolja att steka i
    Sötpotatismos Ingredienser:
    4 st Stora sötpotatisar
    4 msk Kokosmjölk
    Salt och vitpeppar Efter smak
    Rårörda lingon Ingredienser:
    1-2 dl Tinade lingon
    1 tsk Honung

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 175°.

    2. 2)

      Skala och dela sötpotatisarna i kuber och koka tills de bli mjuka i ca 20 minuter. Under tiden gör du köttbullssmeten:

    3. 3)

      Finhacka och stek löken mjuk på låg värme i olivolja eller kokosolja. Den är klar när den börjar bli genomskinlig. Stek eventuellt en finhackad vitlöksklyfta de sista minuterna för extra smak.

    4. 4)

      Lägg färsen i en bunke och knåda den lite med händerna. Smeten ska kännas följsam. Salta, krydda och peppra. Blanda i löken, potatismjöl/arrowrot och persiljan. Trilla små fina köttbullar med kupade händer. Fukta händerna med ljummet vatten så går det lättare.

    5. 5)

      Stek köttbullarna på mellanvärme och skaka stekpannan ofta så att de rullar runt. Hjälp till med en matsked. När de fått jämn färg, lägg dem i en ugnsfast form och låt de gå klart i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. Gör sötpotatismoset under tiden.

    6. 6)

      Häll av vattnet från sötpotatisen och tillsätt salt, kryddor och kokosmjölken. Mosa med en stavmixer eller med en potatisstöt till ett jämnt mos eller stomp.

    7. 7)

      Servera med sallad och rårörda lingon: blanda de tinade lingonen med honung.

    8. 8)

      Ps. Receptet inspirerat av Autoimmun Kokbok skriven tillsammans med Karl Hultén, www.paleoteket.se. Foto; Denise Vestin.