• Kroppkakor (paleo)

    PALEO. Småländska kroppkakor med kokt mjölig potatis och potatismjöl. Knepet för att de inte ska bli sega är att knåda/blanda degen så lite som möjligt. Servera med klarifierat smör – ghee – och lingon.

    • 30 min
    • 4 personer
    • Medelsvår

    Ingredienser

    500 g Kokt mjölig vinterpotatis
    1 dl Potatismjöl
    1 ägg
    1 extra äggula
    1 tsk Havssalt
    Fyllning Ingredienser:
    100 g Rökt sidfläsk eller eko bacon
    100 g Nötfärs
    1 tsk Grovt mald kryddpeppar
    1 Gul lök
    1 nypa Havssalt och svartpeppar
    2 dl Lingon (rårörda) till servering
    1 dl Ghee (klarnat smör) till servering

    Gör så här:

    1. 1)

      Skala, dela och koka potatisen. Pressa den och låt svalna helt. Under tiden gör fyllningen

    2. 2)

      Stek sidfläsket/bacon och lägg undan men spara fettet i pannan. Finhacka löken och stek på låg värme i fettet.

    3. 3)

      Tillsätt köttfärsen och stek ihop. Krydda med salt, peppar och kryddpeppar. Smaka av, det ska vara rejält med smak och sälta.

    4. 4)

      Koka upp en stor gryta med lättsaltat vatten.

    5. 5)

      Gör nu degen genom att först vispa ihop ett ägg och en äggula med potatismjölet. Vänd ner i den kalla pressade potatisen och blanda till en deg. Knåda inte för mycket.

    6. 6)

      Platta ut sex-åtta bullar på ett bakplåtspapper och gör en liten grop i mitten. Fyll på med fyllningen.

    7. 7)

      Vik ihop kroppkakorna och forma dem till runda bullar. Det går lättare om du tar lite potatismjöl på händerna.

    8. 8)

      Lägg ner kroppkakorna i det kokande vattnet och koka i ca 5-7 minuter.

    9. 9)

      Ät direkt tillsammans med rårörda lingon (lingon med lite honung) och ghee, eller låt vila i kylskåpet över natten, skär upp i tjocka skivor och stek i ghee. De blir lite mer knapriga om man gör på detta sätt.