-
Kroppkakor (paleo)
PALEO. Småländska kroppkakor med kokt mjölig potatis och potatismjöl. Knepet för att de inte ska bli sega är att knåda/blanda degen så lite som möjligt. Servera med klarifierat smör – ghee – och lingon.
-
30 min -
4 personer -
Medelsvår
Ingredienser
500 g Kokt mjölig vinterpotatis 1 dl Potatismjöl 1 ägg 1 extra äggula 1 tsk Havssalt Fyllning Ingredienser: 100 g Rökt sidfläsk eller eko bacon 100 g Nötfärs 1 tsk Grovt mald kryddpeppar 1 Gul lök 1 nypa Havssalt och svartpeppar 2 dl Lingon (rårörda) till servering 1 dl Ghee (klarnat smör) till servering Gör så här:
-
1)
Skala, dela och koka potatisen. Pressa den och låt svalna helt. Under tiden gör fyllningen
-
2)
Stek sidfläsket/bacon och lägg undan men spara fettet i pannan. Finhacka löken och stek på låg värme i fettet.
-
3)
Tillsätt köttfärsen och stek ihop. Krydda med salt, peppar och kryddpeppar. Smaka av, det ska vara rejält med smak och sälta.
-
4)
Koka upp en stor gryta med lättsaltat vatten.
-
5)
Gör nu degen genom att först vispa ihop ett ägg och en äggula med potatismjölet. Vänd ner i den kalla pressade potatisen och blanda till en deg. Knåda inte för mycket.
-
6)
Platta ut sex-åtta bullar på ett bakplåtspapper och gör en liten grop i mitten. Fyll på med fyllningen.

-
7)
Vik ihop kroppkakorna och forma dem till runda bullar. Det går lättare om du tar lite potatismjöl på händerna.

-
8)
Lägg ner kroppkakorna i det kokande vattnet och koka i ca 5-7 minuter.
-
9)
Ät direkt tillsammans med rårörda lingon (lingon med lite honung) och ghee, eller låt vila i kylskåpet över natten, skär upp i tjocka skivor och stek i ghee. De blir lite mer knapriga om man gör på detta sätt.

-








