• Kycklingsoppa

    AIP. En soppa som ska kokas på hel kyckling med benen kvar. På så vis får vi fram det nyttiga kollagenet från kycklingbrosket och är extra läkande för tarmen. Ett tecken på att du fått fram detta under koket är att soppan stelnar till gelé när den ställs i kylen. Spara skrovet och koka benbuljong på det. (Recept under dryck).

    • 2 h
    • 6 personer
    • Lätt

    Ingredienser

    1 st Hel kyckling
    2 st Morötter, slantade
    6 stjälkar Selleri, delade i bitar
    2 st Stora gula lökar, grovhackade
    2 st Vitlöksklyftor
    2 st Lagerblad
    10 st Hela svartpepparkorn (godkänt inom AIP)
    1 st Knippe färsk persilja
    2 tsk Havssalt

    Gör så här:

    1. 1)

      Lägg den hela och rensade kycklingen i en stor kastrull, gärna gjutjärn.

    2. 2)

      Lägg i lagerblad, vitlök och lök i grytan och fyll sedan på med vatten så att det täcker kycklingen.

    3. 3)

      Låt koka i minst två timmar på låg värme under lock.

    4. 4)

      Skumma bort det översta lagret på soppan.

    5. 5)

      Plocka bort kycklingen och låt den svalna.

    6. 6)

      Sila vätskan över till en stor bunke och häll sedan tillbaka i kastrullen.

    7. 7)

      Lägg i morötter och selleri och koka upp igen. Den kan står och småputtra i ca 20 minuter medan du rensar kycklingen.

    8. 8)

      Att plocka ut köttet från kycklingen ska gå lätt då den kokat så länge.

    9. 9)

      Lägg tillbaka kycklingbitarna i kastrullen ytterligare en stund tills grönsakerna är mjuka.

    10. 10)

      Smaka av och tillsätt färsk persilja innan du serverar.

    11. 11)

      Spara skrovet och koka buljong på det. Gör för vana att spara alla ben från kyckling, nöt, lamm och fisk i frysen så att du senare kan koka buljong.

    12. 12)

      Ps. Foto Denise Vestin. Receptet är hämtat ur Autoimmun Kokbok som vi gett ut ihop med Karl Hultén, www.paleoteket.se