• LAMMGRYTA MED TIMJAN OCH OLIVER

    AIP. En smakrik gryta med mört lamm. Köp en bit lammrostbiff och skär i bitar. Istället för timjan går det bra med finhackad rosmarin. Servera grytan med blomkålsris eller ett mos/stomp av rotfrukter. Sås får man genom att plocka bort lamm och grönsaker och koka ner vätskan ca 30 min. Red med lite arrowrot, krydda och smaka av.

    • 2 h
    • 4 personer
    • Lätt

    Ingredienser

    500 g Lamm, t ex lammrostbiff
    1 paket Bacon, eko
    20 st Kalamataoliver, urkärnade
    1 st Gul lök. grovhackad
    2 dl Hackad stjälkselleri (kan bytas mot morötter)
    2 dl Buljong, kött- eller ben
    3 st Lagerblad
    2 msk Timjan, torkad
    1 l Vatten
    1 tsk Salt

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 150°. Bryn lammet tillsammans med bacon i en stor ugnsfast gryta, gärna gjutjärnsgryta. Använd kokosolja att bryna i.

    2. 2)

      Hacka löken, selleri och tillsätt tillsammans med oliver, kapris, buljong, timjan, lagerblad, salt och peppar.

    3. 3)

      Häll på vätska så det täcker. Ca 1 liter.

    4. 4)

      Sätt grytan i ugnen och låt småputtra i ca 2 h.

    5. 5)

      För sås - ta bort kött och grönsaker och låt vätskan koka ner på spisen i 30 min. Red med 1 msk arrowrot. Servera grytan med blomkålsris eller mos på rotfrukter, eller ät som den är.