-
Lasagne AIP
AIP/PALEO. Det här receptet utgår helt från AIP och det går bra att använda vår nomatosås i köttfärssåsen för mer färg och smak. Men denna lite mer färglösa variant är en alldeles utmärkt variant på lasagne när man äter AIP. Naturligtvis går det bra att göra om receptet till vanlig paleo med tomatpuré, tomater och vanlig muskotnöt.
-
1,5 h -
2 personer -
Medelsvår
Ingredienser
Lasagneplattor Ingredienser: 2 dl Jordmandelmjöl, finmalet 1 dl Cassavamjöl 1 nypa Havssalt 1/2-1 dl Kokhett vatten Vit sås Ingredienser: 1 halvt Litet blomkålshuvud (3-4 dl) 4 dl Kokosmjölk 1 krm Torkad muskotblomma 1 rejäl nypa Havssalt 1 tsk Citronjuice 1 tsk Arrowrot för redning Köttfärssås Ingredienser: 200 g Nötfärs eller blandfärs 1 st Vitlöksklyfta, hackad 1 kruka Färsk basilika 1 krm Muskotblomma 1 nypa Havssalt 1 st Morot, riven 1 msk Olivolja Ev 1 dl Nomatosås, se separat recept under såser För vanlig paleo Lägg till tomatpuré och färska tomater Gör så här:
-
1)
Dela blomkålen i små buketter och koka i vatten tills de är mjuka, nästan lite genomskinliga, spara 1 dl av vattnet till köttfärssåsen. Stek köttfärs och riv ner moroten., hackad vitlök och 1 dl vatten från blomkålskoket.
-
2)
Köttfärssåsen ska nu puttra ihop. Smaka av med muskotblomma och salt. Ev häll i 1 dl nomatosås (AIP) eller 1 msk tomatpuré och hackade färska tomater (paleo). Tillsätt färsk basilika och oregano sist.
-
3)
Gör den falska bechamelsåsen genom att mixa den kokta blomkålen med kokosmjölk, citronjuice, salt och muskotblomma. Låt småputtra i ca 3 minuter under omrörning.

-
4)
Toppred såsen genom att pudra i en tsk arrowrot och vispa under uppvärmning. Dra av när första bubblan syns. Såsen ska vara tjock och len. Är den för tunn så tillsätt mer arrowrot, för tjock tillsätt lite vatten.
-
5)
Sätt ugnen på 180°. Gör lasangeplattorna genom att blanda jordmandelmjöl, cassavamjöl och salt. Tillsätt hett vatten, lite i taget. Börja med ett par matskedar och fortsätt tills degen är spänstig och går lätt att knåda. Akta så du intre bränner dig, använd en träslev till att börja med.
-
6)
Kavla ut degen mellan två ark av bakplåtspapper. Kavla så tunt det går. Sporra ut plattor.

-
7)
Fyll en liten ugnsform. Börja med lite olivolja i botten, sedan lite vitsås, degplattor, köttfärssås och extra basilikablad. Fortsätt med vitsås, plattor och köttfärs och toppa sist med de sista plattorna och ett rejält lager av vitsås.

-
8)
Låt gå i ugnen i ca en timme. På övre bilden utan nomatosås och nedre bilden en variant med nomato-sås!

-








