• LASAGNE PÅ ROTSELLERI AIP

    AIP/PALEO. Rotselleri passar bra som ersättning till vanliga lasagneplattor. Hemligheten med det här receptet är att man kokar samman såsen längre innan man sätter ihop lasagnen och att man lagar till rotsellerin i förväg i ugnen. Rätten tar drygt en timme att göra.

    • 1 h
    • 2 personer
    • Medelsvår

    Ingredienser

    1 st Stor rotselleri
    Till köttfärssåsen Ingredienser:
    1-3 msk Olivolja till stekning
    1 st Vitlöksklyfta
    1 kruka Basilika
    1 tsk Gurkmeja
    1 tsk Salvia, torkad
    1/2 st Fänkål
    250 g Nötfärs
    2 st Morötter
    1 stjälk Stjälkselleri (kan uteslutas)
    1/2 tsk Havssalt
    2 dl Vatten
    Till bechamelsåsen Ingredienser:
    2 msk Olivolja
    1 msk Kokosolja
    2 msk Arrowrot eller 1,5 msk cassavamjöl
    2 dl Uppvärmd kokosmjölk
    1 dl Varmt vatten (eller benbuljong) OBS kan behövas mer
    1 nypa Havssalt
    1 krm Vitlökspulver
    En gnutta Gurkmeja
    1 tsk Citronjuice

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 175°.

    2. 2)

      Skala och skiva rotsellerin ganska tunt. Använd en stor kökskniv eller en mandolin. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och pensla lite olivolja över. Tillaga i ugnen i ca 30 minuter så att sellerin blir mjuk. Se upp så att de inte torkar in, pensla med mer olivolja i så fall.

    3. 3)

      Gör köttfärssåsen. Riv morötter, fänkål och stjälkselleri grovt eller hacka fint. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek kryddorna (salvia och basilika) med finhackad vitlök en liten stund.

    4. 4)

      Tillsätt köttfärsen och stek ihop, tryck sönder färsen med en gaffel. Lägg i de rivna grönsakerna, salt och gurkrmeja och rör om. Tillsätt ev mer olivolja, stek på låg värme.

    5. 5)

      Häll i ca 1-2 dl vatten och lägg lock över stekpannan och låt såsen puttra på låg värme i 30 minuter. Rör om då och då, se till att såsen inte torkar ut genom att tillsätta lite vatten. Smaka av, det ska vara en rund och djup smak och eventuellt behöver du salta lite mer.

    6. 6)

      Bechamelsås: Värm oliv- och kokosoljan i en kastrull och sikta över arrowrot eller cassavamjöl. Det blir en tjock redning. Ta av kastrullen. Värm kokosmjölk och vatten och häll sedan detta lite i taget i kastrullen och vispa hela tiden. I början blir såsen väldigt tjock, men det är bara att tillsätta mer vätska tills det blir rätt konsistens av en bechamelsås. Smaksätt med vitlökspulver, salt och gurkmeja. Låt såsen puttra ca 10 minuter för att kokossmaken ska koka bort en aning. Smaka av och krydda eventuellt mer.

    7. 7)

      Sätt ihop lasagnen i en ugnsfast liten form. Lägg först lager med rotselleri, sedan köttfärssås och sedan bechamelsås. Upprepa. Sist toppa med ett lager rotselleri, bechamelsås och lite färsk basilika. Gör ca tre lager och toppa med bechamelsåsen. Låt den gå i ugnen ca 25-30 minuter före servering.