-
Lax- och spenatpaj (AIP,Paleo)
AIP/PALEO. Paj med lax, purjolök och spenat. Istället för äggstanning används en palsternackskräm med citron. Detta för att den ska passa för dig som äter AIP.
-
60 min -
4 personer -
Lätt
Ingredienser
Pajdegen Ingredienser: 4 dl jordmandelmjöl 4 dl kokos- eller kassavamjöl 1 tsk havssalt Lite torkad eller färsk dill (klipp ner om den är färsk) 2 dl kokosolja, smält 1,5 dl vatten (cirka, ev lite mer) Fyllning Ingredienser 3-4 palsternackor 1 msk citronjuice 1 dl kokosmjölk 1 nypa havssalt 200 g färsk lax 1 purjolök 200 g färsk spenat (1 påse) Gör så här:
-
1)
Börja med degen. Blanda mjölsorterna med dill, salt och kokosolja. Häll i vatten och arbeta ihop en smidig deg. Lägg degen i kylen ca 20 minuter.
-
2)
Sätt ugnen på 180°. Stek ihop skivad purjolök och spenat på låg värme i olivolja, salta.
-
3)
Dela och slanta palsternackorna och koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Mixa tillsammans med kokosmjölk, salt och citronjuice till en kräm.
-
4)
Pajen: Ta ut degen ur kylen och knåda den lite smidig innan du kavlar ut den mellan två bakplåtspapper. Dra bort ena pappret och vänd ner den kavlade degen i en pajform. Använd spillet till att göra rutmönster ovanpå pajen.
-
5)
Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda i 10 minuter i ugnen.
-
6)
Ta ut pajen och lägg i spenat och purjoröran, sedan bitar av den färska laxen och bred sist över ett täcke med palsternackskärmen. Ev lägg på ett rutmönster av pajdeg.
-
7)
Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen har fått fin färg.

-








