• Lax- och spenatpaj (AIP,Paleo)

    AIP/PALEO. Paj med lax, purjolök och spenat. Istället för äggstanning används en palsternackskräm med citron. Detta för att den ska passa för dig som äter AIP.

    • 60 min
    • 4 personer
    • Lätt

    Ingredienser

    Pajdegen Ingredienser:
    4 dl jordmandelmjöl
    4 dl kokos- eller kassavamjöl
    1 tsk havssalt
    Lite torkad eller färsk dill (klipp ner om den är färsk)
    2 dl kokosolja, smält
    1,5 dl vatten (cirka, ev lite mer)
    Fyllning Ingredienser
    3-4 palsternackor
    1 msk citronjuice
    1 dl kokosmjölk
    1 nypa havssalt
    200 g färsk lax
    1 purjolök
    200 g färsk spenat (1 påse)

    Gör så här:

    1. 1)

      Börja med degen. Blanda mjölsorterna med dill, salt och kokosolja. Häll i vatten och arbeta ihop en smidig deg. Lägg degen i kylen ca 20 minuter.

    2. 2)

      Sätt ugnen på 180°. Stek ihop skivad purjolök och spenat på låg värme i olivolja, salta.

    3. 3)

      Dela och slanta palsternackorna och koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Mixa tillsammans med kokosmjölk, salt och citronjuice till en kräm.

    4. 4)

      Pajen: Ta ut degen ur kylen och knåda den lite smidig innan du kavlar ut den mellan två bakplåtspapper. Dra bort ena pappret och vänd ner den kavlade degen i en pajform. Använd spillet till att göra rutmönster ovanpå pajen.

    5. 5)

      Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda i 10 minuter i ugnen.

    6. 6)

      Ta ut pajen och lägg i spenat och purjoröran, sedan bitar av den färska laxen och bred sist över ett täcke med palsternackskärmen. Ev lägg på ett rutmönster av pajdeg.

    7. 7)

      Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen har fått fin färg.