• Lussekatter (paleo)

    PALEO. Saftiga lussekatter med smak av saffran. Det går bra att krydda med kardemumma också, en favorit hemma hos mig.

    • 30 min
    • 4 personer
    • Lätt

    Ingredienser

    2 ägg + 1 äggula för pensling
    2 msk honung
    1 dl kokosgrädde (t ex Garants)
    2 msk kokosolja, smält
    1 påse saffran
    1 dl mandelmjöl
    1/2 dl kokosmjöl
    4 dl ca kassavamjöl (Dorimax)
    1/2 tsk bikarbonat
    1 msk citron- eller apelsinjuice

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och honung poröst.

    2. 2)

      Häll i kokosgrädde och kokosolja samt saffran. Blanda väl med en slev eller slickepott.

    3. 3)

      Sikta i mandelmjöl och kokosmjöl. Blanda igen. Tillsätt bikarnonat och juice. Blanda igen. Nu ska du ha en ganska lös deg.

    4. 4)

      Pytsa i kassavamjöl ca 1/2 dl i taget och arbeta in mjölet. Fortsätt tills degen är så fast att du kan knåda den med ena handen i bunken. Forma en deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs, men degen ska inte bli helt torr, då blir katterna hårda.

    5. 5)

      Forma degen med fuktiga händer till lussekatter och lägg på plåt med bakplåtspapper. Satsen räcker till ca 7 katter. Pensla med äggula och tryck ner russin.

    6. 6)

      Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills de är gyllengula.