• Moules marinières

    AIP. Musslor är nyttigt och innehåller omega 3 och mineraler. Du hittar färska musslor i nät i de flesta fiskdiskar. Det är värt besväret att koka egna musslor. Tips: servera några musslor som förrätt med en klick kokosgrädde med finhackad dill, salt och pressad citron.

    • 30 min
    • 4 personer
    • Lätt

    Ingredienser

    1 nät Färska musslor
    2 st Schalottenlökar, finhackade
    2 st Vitlöksklyftor, finhackade
    1 knippe Färsk persilja
    3 dl Vitt torrt vin eller en liten flaska alkoholfritt matlagningsvin, vin kan bytas ut mot vatten
    2 dl Fiskbuljong (det går bra utan)
    1 st Citron till servering
    Lite Havssalt

    Gör så här:

    1. 1)

      Borsta musslorna ordentligt med en stålborste eller liten vass kniv. Få bort alla alger och smuts som växt fast. Släng alla musslor som är skadade i skalet. Om en mussla är lite öppen, knacka den i bordet och om den sluter sig inkludera den, annars släng.

    2. 2)

      Ta fram en djup stor gryta och stek den finhackade löken och vitlöken i lite olivolja i botten på grytan. Tillsätt persiljan och höj värmen på högsta.

    3. 3)

      Häll i vinet - eller motsvarande vatten - och och fiskbuljongen och koka upp på högsta värme. Lägg i musslorna och lägg på ett lock. Låt det puttra i ca tre minuter. Lyft locket och rör om ordentligt bland musslorna. Lägg på locket någon minut till.

    4. 4)

      Musslorna är färdiga när de är öppna. Lägg upp musslorna i en djup tallrik och häll över vätskan. Salta eventuellt något. Servera med varsin citronklyfta.

    5. 5)

      Ps. Recept hämtat ur Autoimmun kokbok som vi gett ut ihop med Karl Hultén, www.paleoteket.se