• Nomato-sås

    AIP/PALEO.Inom AIP utesluter man tomater och då finns en god ersättning till tomatsås. En sås som både ser ut och som smakar som tomatsås – helt utan tomater. Passar bra när man vill ha en smakrik dippsås eller som bas till AIP-pizza eller köttfärssås. Den hemliga ingrediensen är kalamata-oliver som ger en smak av umami samt en kombination av kryddor.

    • 1 h
    • 6 personer
    • Lätt

    Ingredienser

    3 st Kokta rödbetor
    6 st Morötter
    1 tsk Basilika, torkad
    1 tsk Oregano, torkad
    1 tsk Mejram, torkad
    1 tsk Timjan, torkad
    4 st Stjälkar selleri
    1 st Gul lök
    2 st Lagerblad
    4 st Vitlöksklyftor
    2 msk Olivolja
    6 st Kalamata-oliver, urkärnade
    1 tsk Salt
    Vätska så det täcker grönsakerna, vatten eller benbuljong

    Gör så här:

    1. 1)

      Hacka lök, vitlök och slanta morötterna, skiva sellerin och stek i en kastrull tillsammans med olivoljan i ca 10 min.

    2. 2)

      Dela de redan kokta rödbetorna i mindre bitar och lägg i. Tillsätt kryddor, salt och peppar, lagerblad och fyll på med vätska så att grönsakerna precis täcks.

    3. 3)

      Koka i 30-40 min under lock på låg värme så det sjuder. Det är klart när alla grönsaker är genommjuka.

    4. 4)

      Häll av överflödigt vatten, men behåll ca 1/2 dl. Ta bort lagerbladen och tillsätt kalamataoliverna.

    5. 5)

      Mixa allt tills du får en len sås. Smaka av med mer salt.