-
Nomato-sås
AIP/PALEO.Inom AIP utesluter man tomater och då finns en god ersättning till tomatsås. En sås som både ser ut och som smakar som tomatsås – helt utan tomater. Passar bra när man vill ha en smakrik dippsås eller som bas till AIP-pizza eller köttfärssås. Den hemliga ingrediensen är kalamata-oliver som ger en smak av umami samt en kombination av kryddor.
-
1 h -
6 personer -
Lätt
Ingredienser
3 st Kokta rödbetor 6 st Morötter 1 tsk Basilika, torkad 1 tsk Oregano, torkad 1 tsk Mejram, torkad 1 tsk Timjan, torkad 4 st Stjälkar selleri 1 st Gul lök 2 st Lagerblad 4 st Vitlöksklyftor 2 msk Olivolja 6 st Kalamata-oliver, urkärnade 1 tsk Salt Vätska så det täcker grönsakerna, vatten eller benbuljong Gör så här:
-
1)
Hacka lök, vitlök och slanta morötterna, skiva sellerin och stek i en kastrull tillsammans med olivoljan i ca 10 min.
-
2)
Dela de redan kokta rödbetorna i mindre bitar och lägg i. Tillsätt kryddor, salt och peppar, lagerblad och fyll på med vätska så att grönsakerna precis täcks.
-
3)
Koka i 30-40 min under lock på låg värme så det sjuder. Det är klart när alla grönsaker är genommjuka.
-
4)
Häll av överflödigt vatten, men behåll ca 1/2 dl. Ta bort lagerbladen och tillsätt kalamataoliverna.
-
5)
Mixa allt tills du får en len sås. Smaka av med mer salt.
-








