• "PASTA" BOLOGNESE AIP

    AIP/PALEO. Klassisk bolognese som är väldigt smakrik trots att den saknar tomater. Äter du vanlig paleo kan du tillsätta två msk tomatpuré i köttfärssåsen. Servera med zucchini-pasta som man enklast gör i en så kallad spiralizer, men det går bra att göra strimlor med en potatisskalare. Då blir det mer som bandspagetti.

    • 40 min
    • 2 personer
    • Lätt

    Ingredienser

    1-3 msk Olivolja till stekning
    1 st Vitlöksklyfta
    2 st Lagerblad
    1 litet knippe Färsk rosmarin, 2 msk torkad
    1 litet knippe Färsk timjan, 2 msk torkad
    1/2 st Gul lök
    250 g Köttfärs, nöt
    15 st Svarta oliver, urkärnade
    1 msk Kapris
    1 st Morot
    1/2 dl Benbuljong, eller vatten
    1 krm Gurkmeja
    1 nya Havssalt
    2-3 st Zucchini
    Vatten efter behov

    Gör så här:

    1. 1)

      Hacka lök och vitlök. Värm olivoljan i en bred stekpanna. Lägg i finhackad eller torkad timjan och rosmarin, gurkmeja, lök och vitlök och stek ihop några minuter.

    2. 2)

      Tillsätt köttfärsen och tryck ner, dela med en gaffel. Låt det steka ihop och tillsätt benbuljong eller vatten lite i taget. Lägg i lagerbladen.

    3. 3)

      Skala och riv moroten grovt. Ta en fjärdedels zucchini och riv grovt. Krama ur saften.

    4. 4)

      Under tiden som köttfärsen puttrar på låg värme mixa följande i en matberedare; oliver, kapris, riven morot, riven zucchini. Pulsa några gånger så att det blir en grov röra. Använder du stavmixer så tryck till fyra-fem gånger.

    5. 5)

      Tillsätt röran i köttfärssåsen och rör om. Eventuellt behövs det lite extra vatten. Låt nu köttfärssåsen puttra ihop på låg värme i 20 minuter så att smakerna kommer fram. Rör då och då.

    6. 6)

      Strimla rå zucchini med en spiralizer eller med en potatisskalare till "pastalängder". Den behöver inte skalas.

    7. 7)

      Lägg över zucchinin i två djupa tallrikar (för två portioner) och toppa med köttfärssåsen och plocka bort lagerbladen före servering. Ät gärna med lite nomatosås till. (Recept under såser och röror)