-
Piroger på sötpotatisdeg
AIP. Saftiga solgula piroger där degen är gjord av kokt sötpotatis och cassavamjöl. Olika sorters cassavamjöl kräver olika mängd, så knåda in lite mer mjöl om degen är för lös. Fyll med valfri fyllning t ex köttfärs, bacon, svamp eller gör dem helt vegetariska.
-
1 h -
4 personer -
Medelsvår
Ingredienser
Till degen Ingredienser ca 12 små: 4 dl/250 g Kokt kall tärnad söpotatis, ca två stora 2-4 dl Cassavamjöl - olika beroende på märke. 1 tsk Salt Fyllning köttfärsröra Ingredienser: 200 g Nötfärs 100 g Bacon - eko 1 st Vitlöksklyfta 1 dl Färska kryddor, t ex persilja 2 msk Kokosgrädde 2-3 msk Vatten 1-2 tsk Arrowrot Fyllning vegetariska Ingredienser förslag: 1-2 dl Färsk spenat, nerskuren till små piroger 1 dl Surkål, att fördela mellan pirogerna Några skivor Stekt zucchini eller aubergine, saltade Salt Efter smak Gör så här:
-
1)
Sätt ugnen på 180°. Gör rörorna som du vill ha i. Köttfärsfyllning: Stek finskuren bacon på låg värme. Tillsätt köttfärsen, extra fett behövs inte. Pressa i vitlök och häll i vatten, kokosgrädde, arrowrot och koka ner under ett par minuter. Tillsätt färska kryddor, t ex persilja, sist. Låt svalna.
-
2)
Gör pajdegen genom att mixa kall kokt sötpotatis i bitar med salt och cassavamjöl. Kör i en matberedare eller med en stavmixer. Degen ska vara fast och inte för kladdig. För cassavamjöl från Ottos behövs mindre mjöl, andra sorter kräver mer.
-
3)
Rulla små bollar, stora som ägg ungefär, och lägg på bakplåtspapper. Lägg över ett nytt bakplåtpapper och tryck ut degen till rundlar. Ta bort översta pappret och lägg en klick av röran på nedre delen av varje rundel. Ta tag i bakplåtspapper och vänd över övre delen av pirogerna med hjälp av pappret så de blir till halvmånar.
-
4)
Förslut pirogerna runt om med en blöt gaffel, eller tryck till med ett finger. Nagga och pensla lite försiktigt med olivolja/kokosolja.
-
5)
Grädda i ca 30-40 minuter eller tills pirogerna är fasta och fått fin färg. Hur länge de ska stå inne beror på hur tunn degen är.

-
6)
Det går också bra att göra stora calzones med samma metod. Degen räcker till två st. Smörj bakplåtspappret med lite olivolja först då de stora kan vara svåra att få loss från pappret. De behöver stå inne längre, upp mot en timme. Kolla så att de inte bränns.

-








