• Sega pepparkakor

    AIP. Juliga små kakor med riktig pepparkakssmak. De är lite sega i konsistensen och är godast ljumma. Om man låter dem ligga framme ett par dagar, blir de hårda och knapriga. Instruktionsfilm finns under ”Media”.

    • 1 h
    • 4 personer
    • Medelsvår

    Ingredienser

    20 st Dadlar, blötlagda & urkärnade
    1 dl Cassavamjöl
    4 msk Kokosolja, smält
    1,5 dl Jordmandelmjöl, finmalet
    2 krm Kryddnejlika
    1 krm Kanel
    1 tsk Honung

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 175°.

    2. 2)

      Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med en stavmixer. Det tar lite tid att mixa ihop allt och degen ska bli kladdig och hålla ihop väl. Tillsätt honungen sist och knåda in i degen med en matsked.

    3. 3)

      Lägg degen att vila en stund i kylskåpet i en plastpåse eller i plastfolie. Den blir lättare att hantera då. Ca 1 h. Det går naturligtvis att rulla bollarna direkt om man vill det.

    4. 4)

      Rulla bollar ca 1,5 cm i diameter. Eller gör större bollar för större kakor. Lägg på bakplåtspapper på en plåt.

    5. 5)

      Platta ut bollarna med en gaffel som du blöter i kallt vatten, då fastnar inte gaffeln i degen. Gör enkla tryck eller rutmönster. Man kan också platta till dem med baksidan av en matsked för jämn yta.

    6. 6)

      Grädda mitt i ugnen i ca 20 - 25 minuter. De blir sega i mitten vid kortare tid. För knapriga kakor sänk värmen till 150 grader och grädda längre.