• Sellerisoppa (med bacon)

    AIP. Rotselleri innehåller vitamin B2 och B6 samt C-vitamin samt resistent stärkelse som är bra för tarmfloran. Soppan smakar mycket och kan serveras som en liten förrätt eller som en vanlig rätt om man tar större portioner. Lite knaperstekt bacon ger extra sälta, men kan uteslutas för en vegetarisk version.

    • 1 person
    • Lätt

    Ingredienser

    1 st Rotselleri, stor
    2 st Purjolökar, mindre, eller 1 stor
    5 dl Benbuljong eller vatten
    1 st Lagerblad
    1 st Vitlöksklyfta
    1 msk Äppelcidervinäger
    1 paket Ekologisk bacon (kan uteslutas)
    1 st Knippe färsk persilja, ca 1 dl nerklippt
    1 tsk Havssalt
    Lite Mald vitpeppar

    Gör så här:

    1. 1)

      Skär purjolök och selleri i större bitar.

    2. 2)

      Lägg i en kastrull. Fyll på med buljongen/vatten. Tillsätt lagerblad, hackad vitlök, äppelcidervinäger och hälften av persiljan, finhackad.

    3. 3)

      Låt ingredienserna småputtra i minst 30 minuter under lock.

    4. 4)

      Ta bort lagerbladet och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Det går även bra att äta den som den är med bitarna kvar.

    5. 5)

      Dela baconet i småbitar och knaperstek. Låt rinna av på hushållspapper. Strö över soppan tillsammans med resten av den färska persilja vid servering.

    6. 6)

      Ps. Receptet är inspirerat av Autoimmun Kokbok som vi gett ut ihop med Karl Hultén, www.paleoteket.se. Foto Denise Vestin.