• Soppa på butternut-pumpa

    AIP. En krämig soppa med mycket smak. Pumpan innehåller vitamin C och kalium och är är söt och nötig i smaken när den rostas. Den går fint att servera som en mindre förrätt.

    • 1 h 30 min
    • 4 personer
    • Lätt

    Ingredienser

    1 st butternut squash-pumpa, delad och rensad från kärno
    1 st Gul lök, finhackad
    2 st Vitlöksklyftor, finhackade
    5 dl Buljong, helst benbuljong
    1 dl Färska kryddor, tex basilika eller koriander
    1 tsk Havssalt
    2 msk Olivolja eller kokosolja

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 200°

    2. 2)

      Skala och rensa pumpan och dela i kuber om 2x2 cm.

    3. 3)

      Lägg den delade pumpan på en långpanna, ringla olja över och kör i ugnen i ca 1 timme. Den ska bli genomstekt och lite rostad. Täck med aluminiumfolie de sista 20 minuterna så att den inte blir bränd.

    4. 4)

      Stek lök och vitlök i olja.

    5. 5)

      Lägg över squashen i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser.

    6. 6)

      Koka i 20 minuter.

    7. 7)

      Mixa så att soppan med en stavmixer så den blir slät. Om den blir för tjock så späd med vatten.

    8. 8)

      Smaka av med salt och servera med färsk kryddor.

    9. 9)

      Ps. Receptet är från Autoimmun Kokbok som vi gett ut ihop med Karl Hulten, www.paleoteket.se. Foto Denise Vestin.