• Sötpotatis i olika former

    AIP. Sötpotatis innehåller resistent stärkelse som är bra för magen. Den fungerar utmärkt som alternativ till potatis. Äter du vanlig paleo funkar dock potatis. Av sötpotatis kan du göra strips, mos eller kuber. Eller äta som en bakpotatis med lite olivolja och salt.

    • 30 min
    • 2 personer
    • Lätt

    Ingredienser

    1-2 Sötpotatisar, beroende på storlek
    1 msk Kokos- eller olivolja
    Salt efter smak
    1 vitlöksklyfta

    Gör så här:

    1. 1)

      För ugn: Sätt ugnen på 200°. Skölj och dela sötpotatisen. Vira in i aluminiumfolie och tillaga i 30-40 min. Stick en gaffel i och se om den är mjuk. För extra smak lägg i en halv vitlöksklyfta i paketen.

    2. 2)

      Mos: Dela potatisen i mindre kuber och koka i saltat vatten i 10–15 minuter. Mosa med stavmixer eller en gaffel och tillsätt lite olivolja. Salta och krydda.

    3. 3)

      Strips: Skär ganska smala stavar. Bred ut över ett bakplåts- papper och ringla lite olivolja över. Vänta med att salta. Tillaga i ugnen på 250 grader i fem minuter, ta ut och vänd på stripsen och kör tills de är gyllenbruna. Lägg dem genast på ett galler att svalna före servering. På så vis förblir de krispiga. Salta allra sist.

    4. 4)

      Ps. Foto Denise Vestin. Recept hämtat ur Autoimmun kokbok som vi gett ut ihop med Karl Hultén, www.paleoteket.se