• Spenat- och purjopaj med räkor (AIP, Paleo)

    AIP/PALEO. En fantastiskt smakrik vegetarisk paj som är krämig trots att den inte innehåller ägg. Det går bra att byta ut spenat mot t ex grönkål, men purjolöken ger en helt magisk smak ihop med pajdegen gjord på kokt kokbanan och kokosmjöl. Toppad med handskalade räkor blir den extra god.

    • 40 min
    • 6 personer
    • Medelsvår

    Ingredienser

    Pajdegen Ingredienser:
    2 st Kokbananer, ca 300 g
    2 msk Kokosmjöl
    1 dl Vatten eller benbuljong
    1 tsk Mejram (torkad)
    1 tsk Salvia (torkad)
    1 nypa Salt
    Lite Kokosolja till formen
    Fyllning pajen Ingredienser:
    1 st Stor purjolök
    1 knippe Färsk persilja (ca 1 dl finhackad)
    200 g Spenat, färsk
    1 tsk Äppelcidervinäger
    1 krm Gurkmeja
    1 nypa Salt
    6 msk Kokosmjölk/grädde

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 180°.

    2. 2)

      Skala och dela kokbanerna. Mät upp till ca 300 g (ungefär två mellanstora bananer). Koka dem mjuka i vatten - det tar ca 20-30 min.

    3. 3)

      Mixa kokbanerna med en stavmixer eller mosa med en gaffel. Häll i de resterande ingredienserna och blanda väl. Det kan med fördel vara lite bitar kvar av kokbananen. Knåda degen jämn, det går lättare med blöta händer, så fastnar inte degen.

    4. 4)

      Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och mät mot pajformen. Smörj formen med lite kokosolja och vält över den utkavlade degen. Tryck till kanter runt om och grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Under tiden gör fyllningen.

    5. 5)

      Skiva och stek purjolöken mjuk i lite kokosolja eller olivolja. Stek ner spenaten. Salta och krydda med gurkmeja. Häll i kokosmjölk/grädde, äppelcidervinäger och koka ihop. Tillsätt persiljan och rör om. Smaka av och salta eventuellt lite till.

    6. 6)

      Ta ut pajen ur ugnen och fördela fyllningen jämnt. Grädda i ytterligare 25 minuter.

    7. 7)

      Ät den som den är eller toppa med handskalade räkor och mer persilja.