-
Spenat- och purjopaj med räkor (AIP, Paleo)
AIP/PALEO. En fantastiskt smakrik vegetarisk paj som är krämig trots att den inte innehåller ägg. Det går bra att byta ut spenat mot t ex grönkål, men purjolöken ger en helt magisk smak ihop med pajdegen gjord på kokt kokbanan och kokosmjöl. Toppad med handskalade räkor blir den extra god.
-
40 min -
6 personer -
Medelsvår
Ingredienser
Pajdegen Ingredienser: 2 st Kokbananer, ca 300 g 2 msk Kokosmjöl 1 dl Vatten eller benbuljong 1 tsk Mejram (torkad) 1 tsk Salvia (torkad) 1 nypa Salt Lite Kokosolja till formen Fyllning pajen Ingredienser: 1 st Stor purjolök 1 knippe Färsk persilja (ca 1 dl finhackad) 200 g Spenat, färsk 1 tsk Äppelcidervinäger 1 krm Gurkmeja 1 nypa Salt 6 msk Kokosmjölk/grädde Gör så här:
-
1)
Sätt ugnen på 180°.
-
2)
Skala och dela kokbanerna. Mät upp till ca 300 g (ungefär två mellanstora bananer). Koka dem mjuka i vatten - det tar ca 20-30 min.
-
3)
Mixa kokbanerna med en stavmixer eller mosa med en gaffel. Häll i de resterande ingredienserna och blanda väl. Det kan med fördel vara lite bitar kvar av kokbananen. Knåda degen jämn, det går lättare med blöta händer, så fastnar inte degen.
-
4)
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och mät mot pajformen. Smörj formen med lite kokosolja och vält över den utkavlade degen. Tryck till kanter runt om och grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Under tiden gör fyllningen.
-
5)
Skiva och stek purjolöken mjuk i lite kokosolja eller olivolja. Stek ner spenaten. Salta och krydda med gurkmeja. Häll i kokosmjölk/grädde, äppelcidervinäger och koka ihop. Tillsätt persiljan och rör om. Smaka av och salta eventuellt lite till.
-
6)
Ta ut pajen ur ugnen och fördela fyllningen jämnt. Grädda i ytterligare 25 minuter.
-
7)
Ät den som den är eller toppa med handskalade räkor och mer persilja.

-








