-
Hel stek i ugn
AIP. Att laga en hel stek i ugn räcker till många måltider. Perfekt storkok eller till en bjudning med många gäster. Använd köttermometer för att underlätta beräkning av tiden för tillagningen, ca 1-1,5 h per kilo kött beroende på hur rosa du vill ha köttet.
-
-
1 person -
Lätt
Ingredienser
1 st Nötköttstek på 1–2 kg 2 st Gula lökar 2 st Morötter 10 st Champinjoner, hela 1 tsk Salt per kilo kött 1 dl Färska kryddor - t ex timjan, dragon eller persilja Gör så här:
-
1)
Sätt ugnen på 125°.
-
2)
Gnid in steken i salt och bryn runt om i en stekpanna så den får fin färg. Stick in en stektermometer från sidan. Lägg steken i en ugnsfast form eller gjutjärnsgryta.
-
3)
Dela lök och morötter i större bitar och lägg runt steken tillsammans med den hela svampen och kryddorna.
-
4)
Sätt in en köttermometer. Tillaga steken långt ner i ugnen. När termometern visar 60 grader är steken klar. Annars räkna med en stektid på 1–1,5 timme per kilo kött.

-
5)
Ps. Recept från Autoimmun kokbok som vi gett ut tillsammans med Karl Hultén, paleoteket.se. Foto: Denise Vestin.
-








