• Hel stek i ugn

    AIP. Att laga en hel stek i ugn räcker till många måltider. Perfekt storkok eller till en bjudning med många gäster. Använd köttermometer för att underlätta beräkning av tiden för tillagningen, ca 1-1,5 h per kilo kött beroende på hur rosa du vill ha köttet.

    • 1 person
    • Lätt

    Ingredienser

    1 st Nötköttstek på 1–2 kg
    2 st Gula lökar
    2 st Morötter
    10 st Champinjoner, hela
    1 tsk Salt per kilo kött
    1 dl Färska kryddor - t ex timjan, dragon eller persilja

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 125°.

    2. 2)

      Gnid in steken i salt och bryn runt om i en stekpanna så den får fin färg. Stick in en stektermometer från sidan. Lägg steken i en ugnsfast form eller gjutjärnsgryta.

    3. 3)

      Dela lök och morötter i större bitar och lägg runt steken tillsammans med den hela svampen och kryddorna.

    4. 4)

      Sätt in en köttermometer. Tillaga steken långt ner i ugnen. När termometern visar 60 grader är steken klar. Annars räkna med en stektid på 1–1,5 timme per kilo kött.

    5. 5)

      Ps. Recept från Autoimmun kokbok som vi gett ut tillsammans med Karl Hultén, paleoteket.se. Foto: Denise Vestin.