-
Tårta i tre lager med pannacotta
AIP. En egen variant på den amerikanska kakan ”Wagon Wheel cake”. Botten är gjord på en kokosdeg, mellanskiktet innehåller bär och jordgubbssylt (AIP) samt översta lagret med pannacotta. Hela tårtan är klädd i ”chokladsås” som vi gjort på carob istället för kakao. Äter man vanlig paleo går det utmärkt att ha ren kakao i chokladsåsen.
-
2 h -
8 personer -
Svår
Ingredienser
Till första botten Kokoskaka Ingredienser: 2 dl Kokosflingor 2 dl Kokosmjöl 1 dl Kokosolja, smält 1 msk Honung 1 msk Gelatinpulver 4 msk Vatten Till pannacottan Ingredienser: 1 msk Gelatinpulver 4 msk Vatten 3 dl Kokosgrädde Till syltlagret Ingredienser: 1-2 dl Färska/frysta bär, t ex hallon 2 dl Sylt (recept under efterrätter) Till chokladöverdrag Ingredienser: 4 msk Kokosolja, smält 3 msk Carob, kakao vid vanlig paleo 1 dl Kokosgrädde Gör så här:
-
1)
Sätt ugnen på 180°. Blanda ihop kokosbotten. Gör ett gelatinägg först genom att vispa ihop gelatinpulver och vatten under uppvärmning till ett skum. Blanda med kokosmjöl, riven kokos, kokosolja och honung. Degen blir grynig och lite smulig, det ska den vara. Klä en brödform/sockerkaksform invändigt med bakplåtspapper så att lite papper sticker upp över kanterna så att man kan lyfta ur kakan ur formen senare. Fyll bottnen med kokosdegen, packa hårt och tryck ut i kanterna.
-
2)
Grädda i ca 30 min.
-
3)
Under tiden gör pannacottan: Blanda gelatinpulver och vatten först. Rör om så att gelatinet löses upp. Häll i en kastrull tillsammans med kokosgrädde och värm och vispa samtidigt tills gelatinet är upplöst. Det ska inte koka, bara småsjuda. Ställ kallt i ca 30 min - tills pannacottan stelnat något.
-
4)
Chokladsåsen: Smält kokosoljan och vispa i carob eller kakao. Blanda i 1 dl kokosgrädde och värm på spisen. Vispa tills chokladsåsen tjocknat, ca 2 min. et ska inte koka, utan bara sjuda försiktigt. Ställ undan så den svalnar helt innan användning.
-
5)
Nu är kakan ute ur ugnen och den har svalnat. Bred på syltlagret: Lägg ett lager med bär, t ex hallon på det första lagret i formen. Därefter 2 dl sylt. Bred ut och tryck ner så det blir jämnt fördelat. Snabbsylt: mosa en halv banan med 2 dl bär och en tsk honung.
-
6)
Fyll på med pannacottan - den ska ha stelnat något och blivit lite fast i formen. Bred ut med en slickepott.
-
7)
Häll över chokladsåsen - den ska vara kall men inte stelnad. Har den stelnat kan du värma på den igen för att sedan vänta på att den svalnar. Bred ut jämnt över tårtan. Ställ i frysen i ca en timme före servering. Pudra med carob sist (eller kakao) för en snygg finish. Kakan är god lätt tinad eller helt rumstempererad.

-








