-
Vinärsgelé
AIP. Gör din egen vinbärsgelé. Variera med olika bär, t ex efter säsong. Det är gott med krusbärsgelé som variation på röda- och svarta vinbär. Gelén passar bra istället för vanlig sylt, tex i syltkakor eller till pannkakor etc. Tips; använda kiwi, hallon eller jordgubbar och behåll bären kvar utan att sila.
-
30 min + 1 h i kylen -
4 personer -
Lätt
Ingredienser
2 dl Svarta eller röda vinbär (finns frysta) 4 dl Vatten 1/2 msk Gelatin - lite drygt 4 msk Vatten Lite Honung, ev för sötma Gör så här:
-
1)
Häll vinbären i en kastrull. Färska eller tinade. Tillsätt 4 dl vatten. Koka upp och låt sjuda i ca 10 min.
-
2)
Mosa bären med en potatisstöt eller krossa dem med en sked mot innersidan på kastrullen.
-
3)
Rör och koka ner en stund - det sk bli ca hälften av vad det var från början.
-
4)
Sila röran genom en finmaskig sil, t ex en sås-sil. Det går bra att behålla bären kvar om man mixar allt med en stavmixer, men då blir den inte lika klar i färgen.
-
5)
Häll 4 msk vatten i en djup tallrik. Tillsätt drygt en halv msk gelatinpulver och låt det svälla ett par minuter.
-
6)
Rör i gelatinet i vinbärssåsen och vispa så gelatinet löses upp.

-
7)
Häll upp i glasskål eller glasburk och ställ att svalna innan det åker in i kylen. När gelén stelnat är det klart. Tar ca 1 h.

-








