• Vinärsgelé

    AIP. Gör din egen vinbärsgelé. Variera med olika bär, t ex efter säsong. Det är gott med krusbärsgelé som variation på röda- och svarta vinbär. Gelén passar bra istället för vanlig sylt, tex i syltkakor eller till pannkakor etc. Tips; använda kiwi, hallon eller jordgubbar och behåll bären kvar utan att sila.

    • 30 min + 1 h i kylen
    • 4 personer
    • Lätt

    Ingredienser

    2 dl Svarta eller röda vinbär (finns frysta)
    4 dl Vatten
    1/2 msk Gelatin - lite drygt
    4 msk Vatten
    Lite Honung, ev för sötma

    Gör så här:

    1. 1)

      Häll vinbären i en kastrull. Färska eller tinade. Tillsätt 4 dl vatten. Koka upp och låt sjuda i ca 10 min.

    2. 2)

      Mosa bären med en potatisstöt eller krossa dem med en sked mot innersidan på kastrullen.

    3. 3)

      Rör och koka ner en stund - det sk bli ca hälften av vad det var från början.

    4. 4)

      Sila röran genom en finmaskig sil, t ex en sås-sil. Det går bra att behålla bären kvar om man mixar allt med en stavmixer, men då blir den inte lika klar i färgen.

    5. 5)

      Häll 4 msk vatten i en djup tallrik. Tillsätt drygt en halv msk gelatinpulver och låt det svälla ett par minuter.

    6. 6)

      Rör i gelatinet i vinbärssåsen och vispa så gelatinet löses upp.

    7. 7)

      Häll upp i glasskål eller glasburk och ställ att svalna innan det åker in i kylen. När gelén stelnat är det klart. Tar ca 1 h.